Op het forum van Viva kwamen we een vraag tegen over glimlachen op de pasfoto.

Gebruiker Lotte35 vraagt:

Ik heb net nieuwe pasfoto’s laten maken voor mijn paspoort. Ik ging er van uit dat de fotograaf de criteria wel wist. Ik dacht dat ik niet mocht lachen, maar hij zei dat glimlachen wel mocht, als het maar met dichte mond was. Vriendelijk glimlachend sta ik dus op de foto. Maar nu lees ik net thuis de eisen er nog eens op na, en zie ik staan dat de blik neutraal moet zijn…. Dat is toch iets anders dan glimlachend, of niet?

Dat is inderdaad een goede vraag. Want het blijkt nogal subjectief.

Emoties

In de pasfotoregels is het duidelijk. Emoties tonen op de pasfoto mag niet. Je moet een neutrale gezichtsuitdrukking hebben zodat de automatische gezichtsherkenning gebruikt kan worden en je goed herkenbaar bent.

Er zijn een paar vereisten voor een neutrale blik die objectief bepaald kunnen worden:

Subjectief

Tot zover de objectieve zaken. Daarnaast wordt in de regels gesteld dat je geen emoties mag uitdrukken in je gezicht.

Maar dit is vrij subjectief. Dit betekent dat de ambtenaar van de gemeente beslist of je uitdrukking neutraal is. Het kan daarom voorkomen dat één ambtenaar de foto goed vindt en de andere niet. Dus je moet ook een beetje geluk hebben soms.