Discussie over het dragen van een bril op pasfoto

Home / Blog / Discussie over het dragen van een bril op pasfoto

Op het forum van Vara’s consumentenprogramma Kassa komen wij een discussie tegen over het dragen van een bril op je pasfoto.

Een bejaarde man die al 60 jaar een bril draagt moest onlangs zijn rijbewijs verlengen en werd geadviseerd zijn bril niet te dragen op zijn nieuwe pasfoto:

Tot mijn verbazing vertelde de fotograaf mij, dat ik als brildrager beter een dubbele serie kon laten maken, omdat een foto met bril wel eens geweigerd zou kunnen worden door de instantie die de rijbewijzen uitgeeft.

De man heeft een code in zijn rijbewijs staan waarmee wordt aangegeven dat hij absoluut niet zonder bril mag rijden.

Op de pasfoto op zijn rijbewijs draagt de man dus geen bril en is naar eigen zeggen onherkenbaar:

Mijn kleinkinderen herkenden mij op de nieuwe pasfoto zonder bril dan ook slechts met moeite als hun opa.

Regels voor bril dragen op pasfoto

De regels bij het maken van pasfoto’s zijn soms onbegrijpelijk, maar desalniettemin wel helder:

Bij het dragen van een bril moeten de ogen volledig zichtbaar zijn op de foto. Dat wil zeggen dat het montuur en/of de glazen, de ogen op geen enkele wijze mogen afdekken. Reflectie in de brillenglazen of op het montuur moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Is het niet mogelijk om verstorende reflectie te voorkomen dan moet de bril worden afgezet.

Uit de discussie blijkt wel dat dit rare situaties kan opleveren. Om te voorkomen dat je pasfoto wordt afgekeurd, is het echter aan te raden om de reglementen te volgen.

2018-02-05T14:35:48+00:00 24 mei 2011|Tags: |11 Reacties

11 Reacties

 1. t de vries 29 juli 2012 om 09:31

  Ik draag 70 jaar een bril de fotograaf wil het niet doen met bril op .Ik word op slag down ,als ik naar mezelf kijk zonder bril Help mij om een fotograaf te vinden ,die het wel kan doen bvd mevr de vries
  ik woon in amersfoort

 2. Van der Werf 15 maart 2013 om 16:57

  Mevrouw de Vries,
  Ik heb vanmiddag hetzelfde ervaren; zonder bril op de pasfoto.
  Geen gezicht. Ga het maandag alsnog proberen bij een ander.
  Kost me wel weer € 11,5o maar hetzij zo.
  Wens U veel succes.

 3. frans van der weijden 13 oktober 2013 om 17:57

  Ik ben aan beide ogen geopereerd voor staar Alles is goed gegaan en zie ook weer goed, Op mijn rijbewijs sta ik met foto maar ik hoef geen bril meer te dragen, mag ik dan zonder bril auto rijden? Ik zie nu zonder bril nu veel beter, Krijg ik geen problemen ,Wat nu ?
  Groeten Frans

 4. Maarten Eekelaar 14 juni 2016 om 19:37

  Beste brildragende mensen,

  Ik als Pro Fotograaf vind het complete onzin dat er geen juiste portret foto gemaakt kan worden met een bril.
  Het is een kwestie van het juiste licht op de juiste plaats. Laat je niks wijsmaken dat het niet mag, U bent als brildragend de persoon die u bent! Veel succes allemaal.

  Groet, Maarten Eekelaar

 5. Gijs Heerkens 15 juni 2016 om 08:19

  @ Maarten Eekelaar
  Bedankt voor je reactie. We zeggen ook niet dat het niet kan, alleen dat je goed op de regels moet letten.

 6. christien 27 juni 2016 om 15:13

  Ik snap de discussie niet. Wanneer je je rijbewijs moet laten zien dan kan je toch je bril afzetten wanneer je niet herkent dreigt te worden? Die enkele keer dat je je paspoort of rijbewijs moet laten zien is 1 of 2 keer per jaar.

 7. Guus Janssen 28 oktober 2016 om 15:34

  We maken al meer dan 25 jaar pasfoto’s en zijn ook gecertificeerd voor de huidige regels. Het rare is, dat we NA de technische goedkeuring door het Ministerie èn de organisatie, die ons heeft gecertificeerd toch door het Ministerie te horen krijgen, dat het hoogste orgaan in Nederland “de ambtenaar aan het loket” is! En dan ben je dus uitgepraat, want DAAR ontstaat de willekeur. Ambtenaar 1 zegt op maandagmorgen iets anders, dan ambtenaar 2 op dinsdag…..

 8. Jan B 1 september 2017 om 10:57

  Ik onderschrijf de opmerking van de heer Janssen. Het is ronduit ergerlijk dat een richtlijn met voorbeeldfoto’s, die vervolgens in het gebruik niet 100% expliciet is, maar ook weer nuanceringen toestaat, het mogelijk maakt het finale oordeel te leggen bij de dienstdoende ambtenaar………………..
  Die ogenschijnlijk kritische ambtenaar kiest vervolgens voor de keuze zonder risico en keurt “pasfoto’s met bril” af. Het is raar dat, terwijl je al meer dan 60 jaar een bril draagt, je vervolgens een (gelijkende?) pasfoto moet accepteren die NIET bij je past. Laat de kwaliteitstoets over aan de fotograaf die voor deze taak gecertificeerd is in plaats van dit over te laten aan een baliemedewerk(s)ter.

 9. H Troostwijk 13 oktober 2017 om 09:21

  ik ben aan staar geopereerd dus ik draag geen bril meer maar op mijn paspoort sta ik wel met een bril ga binnen kort vliegen
  hoe gaat dat bij de douane

 10. Leontien 22 februari 2018 om 18:55

  ik moest ook mijn rijbewijs verlengen maar mijn foto met bril die ik al 50 jaar op heb ik was al 3 jaar toen ik een bril kreeg
  maar mijn foto met bril werd geweigerd en ook twee terug van mijn identiteitskaart werd ook de foto geweigerd
  ik wil graag een klacht toen maar hoe moet ik dat doen
  vast bedankt

 11. M. 28 maart 2018 om 14:59

  Helemaal eens met Guus Janssen en Jan B. Je bent overgeleverd aan die machtswellustelingen achter de balie. Gisteren 3 kwartier bezig geweest met foto’s e.d. Apparaat keurde ze goed, maar die………achter balie niet. Ik moest en zou die bril ook afzetten. Ze beweerde ook nog dat er nergens stond dat je hem op mocht houden. Een cursus voor deze …….zou geen overbodige luxe zijn. Jaren terug ook meegemaakt dat een en dezelfde foto de eerste keer, voor mijn rijbewijs, goed was gekeurd en twee weken later voor mijn paspoort werd afgekeurd. Dat was al irritant, maar deze keer was het gewoon ronduit pesten. Het is komplete willekeur van machtsgeile ambtenaren. Ze kon haar stoel vast droogmaken na afloop.

Reageren